Sałatka z gruszką i serem Roquefort

Sałatka z gruszką i serem Roquefort
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Zaskakujące połączenie smaków może Was zaskoczyć pozytywnie. Dla mnie ekstra.

Składniki

  • 2 gruszki , średnio dojrzałe
  • 1 łyżka masła
  • mix sałat
  • 200 g sera pleśniowego Roquefort
  • garść orzechów nerkowca
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 2 łyżki miodu
  • kilkanaście winogron

Przygotowanie

  1. Sałatę opłukałem, porwałem na małe kawałki. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni.
    Gruszki , po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem na ćwiartki a następnie w plasterki ( nie obierałem ).

  2. Rozgrzałem na patelni łyżkę masła, włożyłem gruszki i usmażyłem na dużym ogniu, aż się zrumieniły. Przełożyłem do salaterki wraz z masłem. Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem

  3. Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem. Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi. Pokruszony ser Roquefort dodałem na wierzch. Całość skropiłem miodowo – orzechowym sosem.

Komentarze do przepisu (8)

monikagotuje 23 stycznia 2015
Ale pyszności:)
Ewaaa 23 stycznia 2015
świetna ! zdjęcia majstersztyk, piękne !
Futka 23 stycznia 2015
Znakomite połączenie składników - smak wyrazisty, aromatyczny - po prostu pycha! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 gruszki , średnio dojrzałe
  • 1 łyżka masła
  • mix sałat
  • 200 g sera pleśniowego Roquefort
  • garść orzechów nerkowca
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 2 łyżki miodu
  • kilkanaście winogron
Składniki