Brokułowo-serowa sałatka z wędzoną piersią z kurczaka

Brokułowo-serowa sałatka z wędzoną piersią z kurczaka
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Grubo krojona sałatka z wędzonym kurczakiem, brokułem, serem cheddar oraz sosem ranczerskim to przepyszne połączenie smaków idealne jako przekąska lub drugie śniadanie.

Składniki

  • DO SAŁATKI:
  • filet wędzony z piersi z kurczaka
  • ok. 450 gram świeżych brokułów
  • ok. 1/2 szklanki sera cheddar
  • 2 cebulki szczypiorkowe
  • czarwona papryka w proszku
  • DO SOSU RANCZERSKIEGO:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1/4 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1-2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki

Przygotowanie

  1. Przygotować sos ranczerski:
    Do miski wlać 1/2 szklanki majonezu oraz 1/2 szklanki maślanki i wymieszać aż stworzą gładką masę, po czym dodać 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki, 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/4 łyżeczki suszonej cebuli, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej, 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki w proszku.
    Przyprawy dokładnie zmieszać z masą majonezowo maślankową, następnie dodać 1-2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i ponownie wszystko dokładnie zmieszać.
    Tak przygotowany sos odstawić do lodówki.

  2. Brokuły, cebulkę oraz ser cheddar drobno pokroić.
    Wędzoną pierś z kurczaka również pokroić w drobną kostkę.
    Przełożyć do miski, doprawić mieloną papryką do smaku i wymieszać.
    Następnie wyjąć z lodówki uprzednio przygotowany sos i równomiernie polać nim sałatkę.
    Dokładnie wymieszać, aby wszystkie smaki się połączyły.

  3. Sałatkę można podawać osobno, jako przekąskę lub drugie śniadanie w towarzystwie świeżego pieczywa.
    Można ją także włożyć do placka tortilli lub pity, pięknie podsmażyć na patelni i podawać
    na ciepło.

    SMACZNEGO!

Składniki
  • DO SAŁATKI:
  • filet wędzony z piersi z kurczaka
  • ok. 450 gram świeżych brokułów
  • ok. 1/2 szklanki sera cheddar
  • 2 cebulki szczypiorkowe
  • czarwona papryka w proszku
  • DO SOSU RANCZERSKIEGO:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1/4 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1-2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
Składniki