Zakwas na żurek

Zakwas na żurek
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patrusia84
Nie ma to jak domowej roboty zakwas!

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z 1 l ciepłej przegotowanej wody (nie może być gorąca, żeby z mąki nie zrobiły się grudki). Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. I gotowe! Najlepiej użyć kamionki i nakryć lnianą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na około 4 - 5 dni.

Komentarze do przepisu (4)

jagienkaaa 01 czerwca 2011
MAsz racje nie ma jak swoj.
Ale ja nie dodaje czosnku do kiszenia,tylko pozniej swiezy do zuru,moim zdaniem jest... Czytaj całość »
MAsz racje nie ma jak swoj.
Ale ja nie dodaje czosnku do kiszenia,tylko pozniej swiezy do zuru,moim zdaniem jest lepszy.
I jeszcze robie tak,ze miele platki owsiane i daje na te ilosc co napisalas poltorej lyzki platkow owsianych-polecam.
A jesli chodzi o ziele angielskie i lisc laurowy,to musze przyznac,ze nigdy nie dodawalam dopiero do zuru,wiec wyprobuje jak to co Ty proponujesz zasmakuje:)
Slicznie wyglada twoj zakwas na tym zdjeciu!
patrusia84 02 czerwca 2011
Do gotowania żuru też daję czosnek, liść laurowy i ziele; dodaje też chrzan. A zdjęcie jest zrobione tuż po... Czytaj całość »
Do gotowania żuru też daję czosnek, liść laurowy i ziele; dodaje też chrzan. A zdjęcie jest zrobione tuż po wymieszaniu... jeszcze nie zakwaszony :) Chętnie spróbuję Twojej wersji z płatkami! Dziękuję!
alicho05 31 sierpnia 2011
W TESCO trafiłam na mąkę żurkową 1,99zł/kg. Zakwas wyszedł super.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki