Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo fajny, prosty przepis na mus z dyni lub po prostu purée. Taki mus ma zastosowanie do ciast, muffinek , deserów czy zup itp.
garnek, blender, nóż, deska, słoiki, blaszka, łyżka,
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
Dynię umyć , pokroić na mniejsze części, usunąć miękki miąższ z pestkami . Tak przygotowaną dynię rozłożyć na blasze skórą do dołu i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni. Piec około 40 minut. Po tym czasie dynię wyjąć przestudzić i łyżką wydrążyć miąższ. Miąższ zmiksować blenderem na gładkie purée. Purée przełożyć do garnka i zagotować co jakiś czas mieszając. Przełożyć do czystych , wyparzonych i suchych słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 - 30 minut. od zagotowania się wody. Rada; Tak przygotowane purée można również zamrozić.
Dynia gotowa do słoików.