Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam przepis na pyszne powidła śliwkowe bez mieszania. Te powidła robią się same. Mieszanie podczas gotowania jest zabronione, a powidła się nie przypalają! Robiłam pierwszy raz w taki sposób i powidła rzeczywiście mi się nie przypaliły. Wyszły lekko słodkawe, idealne :-)
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 106
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1866
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 106
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1866
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Śliwki układać warstwami w szerokim garnku, przesypując je warstwami cukru, tak by ostatnią warstwą był cukier. Śliwki z cukrem polać octem. Garnek ze śliwkami pozostawić na 15 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie postawić garnek na mały ogień i powoli doprowadzić do wrzenia bez przykrywania - zajmie to około 35 minut. Od momentu zagotowania trzymać garnek na ogniu przez 5-6 godzin. Podczas gotowania powideł nie można mieszać! Jeśli po tym czasie w powidłach jest sporo soku, można go dolać i wykorzystać do ugotowania kompotu. Ugotowane powidła wymieszać, ale dopiero teraz!
Słoiki z powidłami pasteryzować. Powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać gorącą wodą, tak by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki i postawić je do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!