powidła śliwkowe bez cukru

powidła śliwkowe bez cukru
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
klasyczne powidła śliwkowe idealne do kanapek, naleśników, racuszków czy piernika; powidła bez dodatku cukru

Składniki

  • dowolna iość mocno dojrzałych śliwek węgierek

Przygotowanie

  1. śliwki myjemy, wyciągamy pestki, przekrawamy na mniejsze części

  2. owoce przekładamy do garnka lub patelni z grubym dnem

  3. owoce smażymy ok 3-5 godzin w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję; śliwki możemy smażyć od razu lub tradycyjnie przez 3 dni po ok. godzinie

  4. gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia

  5. aby powidła przechowywać dłużej należy słoiki pasteryzować tzn gotować 15 min w garnku z wodą do wysokości 3/4 słoików

  6. z 6 kg śliwek wyszło mi ok. 5 słoików 370 ml i 2 słoiki ok. 300 ml;
    mocno dojrzałe śliwki nie wymagają dodatku cukru

Komentarze do przepisu (3)

kuchmariola63 23 października
Smaczne :)
Maudie 23 października
Pyszne powidełka:)
ekspresjawkuchni 23 października
Któregoś dnia wypróbuję przepis :)
Składniki
  • dowolna iość mocno dojrzałych śliwek węgierek
Składniki