Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Zima niebawem się pojawi a że mamy sezon ogórkowy tak więc pomału przygotowuję ogórki kiszone w wersji która zawsze robi moja mama i ja również robię je od lat są zawsze twarde i super kwaśne, nigdy nie są w środku puste czy zepsute

Składniki

  • dowolna ilość ogórków gruntowych,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej (na słoik litrowy),
  • 1 kawałek chrzanu polnego,
  • 1 gałązka kopru z nasieniem,
  • 1 spory ząbek czosnku,
  • 1 liść wiśni lub porzeczki czarnej,
  • woda z butelki 5 litrowej lub ze studni

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować ogórki, koper oraz chrzan, wszystko dokładnie umyć a chrzan obrać. Do słoika włożyć po kolei koper razem z nasieniem wsypać na litrowy słoik płaską łyżkę soli, dodać kawałek chrzanu przekrojony na pół oraz czosnek również przekrojony i liść wiśni

  2. Do przygotowanego słoika układać upychając ogórki odcinając im końce delikatnie, zalać surową wodą z butelki pięciolitrowej niegazowanej lub wodą prosto ze studni aż do wierzchu ( ja nie gotuję wody do kiszenia ogórków ). Szczelnie zakręcić pokrywkę i wstrząsając słoikiem wymieszać wodę z solą, tak przygotowane pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż będzie widoczne kiszenie czyli jak ogórki zaczną zmieniać kolor

  3. Po dwóch dniach stania ogórków w ciepłym miejscu ( u mnie w kuchni na blacie z wyłożoną grubą ściereczką ponieważ w czasie kiszenia uchodzi sok ). Na trzeci - czwarty dzień ogórki są już zakiszone i można przenieść je do piwnicy tam ukiszą się do końca. Na zimę takie ogórki jak znalazł będą w sam raz na kanapki ze smalczykiem, do sałatki jarzynowej a nawet do zupki ogórkowej

Składniki
  • dowolna ilość ogórków gruntowych,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej (na słoik litrowy),
  • 1 kawałek chrzanu polnego,
  • 1 gałązka kopru z nasieniem,
  • 1 spory ząbek czosnku,
  • 1 liść wiśni lub porzeczki czarnej,
  • woda z butelki 5 litrowej lub ze studni
Składniki