Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory ze śliwek można robić nie tylko na słodko. Świetnym pomysłem na przetworzenie tych owoców jest ich ukiszenie. Tak przygotowane idealnie będą pasować do dań mięsnych.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 17
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 31
Polecam.
Odsłon: 82
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 17
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 31
Polecam.
Odsłon: 82
Składniki
Przygotuj śliwki. Owoce dokładnie umyj i osusz. Przekrój na pół i pozbądź się pestki. Powkładaj ciasno do słoika, dodaj goździki i czarny pieprz.
Zrób zalewę. W garnku zagotuj wodę. Następnie zdejmij z ognia i rozpuść w niej sól oraz cukier, odstaw do przestudzenia.
Gotową zalej śliwki, tak, aby owoce były całkowicie przykryte. Słoik dobrze zakręć i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu przenieś w ciemnie i chłodne miejsce.