Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidory są bardzo popularne na Ukrainie. Do kiszenia powinniśmy wybrać twarde i zdrowe pomidory, najlepiej nadają się pomidory lima.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Do 3 litrowego słoja włożyć umyte pomidory, dodać chrzan, czosnek ( nie obierany, pokrojona w plastry główka ), koper i gorczycę. Zagotować 1,5 litra wody z solą i trochę przestudzić. Zalać nią pomidory. Słój przykryć gazą i odstawić na kilka dni codziennie doglądając czy zakończył się proces kiszenia. Po zakończonym procesie kiszenia przekładamy pomidory, koper, chrzan, gorczycę i czosnek do mniejszych słoiczków (0,5 litra). Czekamy aż woda z kiszenia się ostoi i stanie się klarowniejsza. Powoli zlewamy ją do garnczka i dolewamy troszkę wody by wystarczyło na zalanie słoików. Doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą zalewą słoiki. Zakręcamy i odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu wynosimy do piwnicy. Pomidory kiszone podajemy jako przystawka do mięsa lub można gotować z nich zupę tak jak z ogórków kiszonych. Smacznego!!!