Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć w kuchni polskiej dżemy zajmują bardzo ważne miejsce, to dżem z jarzębiny nie jest zbyt popularny. A szkoda! Gdyż jest on bogaty w wiele cennych składników odżywczych i doskonale pasuje jako dodatek do naleśników, rogalików, a nawet serów. Wypróbuj koniecznie nasz przepis na dżem z jarzębiny!
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5211
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4985
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 208
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5211
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4985
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 208
Składniki
Surowe owoce jarzębiny zawierają trujący kwas parasorbowy, dlatego nie należy jej spożywać przed poddaniem obróbce cieplnej. Podczas gotowania lub przemrożenia kwas parasorbowy zamienia się w kwas sorbowy, który jest nieszkodliwy dla ludzi.
Zanim przystąpisz do robienia dżemu z jarzębiny, zalecamy przemrożenie tych owoców przez co najmniej kilka dni. Zabieg ten sprawi, że owoce stracą swoją naturalną gorzkość. Pamiętaj, by przed włożeniem jarzębiny do zamrażalnika pobawić owoce szypułek.
Rozmroź jarzębinę i przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj wodę i zagotuj na średniej mocy palnika. Gotuj pod przykryciem tak długo, aż jarzębina zmięknie i zacznie delikatnie pękać.
Dodaj cukier i porządnie przemieszaj. Gotuj wszystko na niewielkiej mocy palnika. Pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką gotujący się dżem.
Gdy dżem będzie mieć taką konsystencję, jak lubisz, przełóż go do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcaj od razu nakrętkami i pozostaw do wystygnięcia. Gdy słoiki będą już zimne skontroluj, czy wszystkie wieczka dobrze się zamknęły (wciągnęły).