Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i gości niezwykłą, marynowaną przekąską, proponujemy ci cukinię w zalewie słodko-kwaśnej. Taką cukinię możesz użyć do kanapek, dekorować nią przystawki czy sałatki lub po prostu zjeść jako samodzielne danie. Przygotowanie tej przekąski nie zajmuje wiele czasu, a latem w każdej kuchni można znaleźć odpowiednią ilość cukinii i marchewki.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 96
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 96
Składniki
Umyj i obierz cukinię i marchewki. Cukinię pokrój w kostkę, a do poszatkowania marchewki użyj karbowanej, ręcznej krajalnicy – marchewki będą miały zaskakujący kształt. Opłucz natkę pietruszki i obierz ząbki czosnku.
Dokładnie umyj słoiki i zakrętki. Na dnie każdego naczynia wrzuć kilka plasterków ząbka czosnku, kilka kulek ziela angielskiego, 1 listek laurowy i nasiona kolendry. Wrzuć cukinię wraz z marchewką (rozkładając po równo do wszystkich słoików) i natką pietruszki. Ciasno układaj warzywa, jednak zostaw około 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi szkła.
Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj około 3-4 minuty, wlej ocet, dodaj miód, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gorącą marynatą zalewaj słoiki, wycieraj krawędzie i od razu mocno zakręcaj. Później pasteryzuj cukinię jeszcze przez 5-7 minut od momentu zagotowania wody, odstaw, przykryj kocem lub ręcznikiem i zostaw do całkowitego wystudzenia. Gotową cukinie w zalewie przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce.