Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, szybka w przygotowaniu i niezwykle sycąca przekąska z grilla. Ziemniaki faszerowane boczkiem i pieczarkami, z pewnością skuszą każdego. Jeśli pogoda za oknem nie dopisała, można je przygotować również w piekarniku. Wyjdą równie smaczne.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 133
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2054
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 723
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20230
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 133
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2054
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2727
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 723
Składniki
Ziemniaki w mundurkach gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 10 minut. Następnie wyciągamy je z wody i odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzone ciemniaki dzielimy na dwie nierówne części. Ze środka większej połówki wydrążamy miąższ (zostawiamy około 5 mm marginesu z każdej strony).
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju. Cebulę obieramy, drobno szatkujemy i przerzucamy na patelnię. Podsmażamy na złoty kolor. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Wydrążony miąższ z ziemniaków kroimy i dodajemy do podsmażonego boczku. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i również przekładamy na patelnię. Wszystko razem podsmażamy na wolnym ogniu przez kilka minut. Pod koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do farszu. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych połówek ziemniaków. Przykrywamy je drugą połówką ziemniaków.
Folie spożywczą smarujemy z jednej strony olejem, zawijamy w nią ziemniaki.
Faszerowane ziemniaki pieczemy na grillu przez około 15 minut. Upieczone posypujemy szczypiorkiem i podajemy.