Tortellini w chrupiącej serowej panierce

Tortellini w chrupiącej serowej panierce
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Tortellini smażone w panierce z bułki tartej oraz sera parmezan, to prosty i szybki sposób na przepyszną chrupiącą przekąskę lub dodatek do każdego rodzaju dania.

Składniki

  • 1 opakowanie tortellini z serem
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka bułki tartej Panko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • ulubiony sos pomidorowy do makaronu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać wodę i zagotować, kiedy będzie ciepła doprawić solą do smaku, wymieszać i wrzucić tortellini.
    Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż makaron osiągnie ulubioną przez nas miękkość.
    Ugotowane odsączyć na durszlaku.
    W międzyczasie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ser parmezan w ilości 1/4 szklanki.

  2. W międzyczasie przygotować 3 miski.
    Do pierwszej miski wsypać 1/2 szklanki mąki.
    Do drugiej miski wbić 2 duże jajka i rozbić je, aby się połączyły.
    Do trzeciej miski wsypać 1 szklankę bułki tartej Panko oraz 1/4 szklanki startego parmezanu i dokładnie wymieszać.
    Na patelnię wlać 1/2 szklanki oleju i podgrzać na średnim ogniu.

  3. Ugotowane tortellini obtaczać równomiernie najpierw w mące, później w rozbitych jajkach, a na koniec w mieszance bułki tartej i sera.
    Następnie wrzucać na patelnię z podgrzanym olejem i smażyć, przewracając od czasu do czasu, aż staną się pięknie podsmażone i chrupiące.

  4. Tak przygotowane odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
    Podawać jako przekąskę, posypane odrobiną startego drobno parmezanu wraz ze swoim ulubionym sosem pomidorowym do makaronu, lub też jako dodatek do ulubionych dań mięsnych.


    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 02 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 opakowanie tortellini z serem
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka bułki tartej Panko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • ulubiony sos pomidorowy do makaronu (opcjonalnie)
Składniki