Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie opiekane na patelni, a następnie zamarynowane w słodko-kwaśniej zalewie, to rarytas, z którym nie mogą się równać „zwykłe” (niesmażone) śledzie w occie. Koniecznie skosztuj tego wariantu!
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 179
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 42
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 179
Składniki
Wymocz śledzie w zimnej wodzie tak, by pozbyć się nadmiaru soli. Podczas moczenia kilkukrotnie wymień wodę. Po 2-3 godzinach moczenia ryby powinny osiągnąć łagodny, tylko lekko słony smak. Wówczas osusz je ręcznikiem papierowym.
Obtocz osuszone filety w mące. Rozgrzej olej na patelni (na palniku o średniej mocy). Obsmaż śledzie po obu stronach na złocisty kolor.
Obierz cebule i pokrój w półplasterki. Przełóż je do garnka i zalej wodą wymieszaną z octem. Do garnka dodaj także wszystkie przyprawy (ziarna gorczycy, pieprz ziarnisty, sól, listki laurowe i ziele angielskie) oraz cukier. Zagotuj zawartość garnka, mieszając ją do rozpuszczenia się cukru. Gotuj kilka minut od chwili, gdy zalewa zawrze.
Przygotuj dużą, żaroodporną miskę lub słoiki o łącznej pojemności 2l. Układaj naprzemiennie warstwy śledzi i warstwy wyjętej z zalewy cebuli (co pewien czas dokładając listki laurowe z zalewy). Następnie zalej śledzie gorącą zalewą. Dociśnij śledzie (w misce – np. talerzykiem) tak, by były w całości przykryte płynem. Odstaw na dwa dni.