Śledź z wędzoną makrelą

Przepis dnia 2020-12-18
Śledź z wędzoną makrelą
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kasia882
Czy zastanawiacie się już nad nową wersją śledzia na tegoroczne święta? Coś nowego w mojej kuchni to śledź z wędzoną makrelą. Zrobiłam dziś, aby wypróbować przed Bożym Narodzeniem. Ryba okazała się hitem.Wszystkim domownikom bardzo posmakowała, dlatego zagości u nas również na Wigilii.

Składniki

  • 1/2 kg solonych śledzi.
  • Farsz:
  • ok 200 g wędzonej makreli,
  • 1 cebula,
  • 10g suszonych grzybów,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • oliwa z oliwek.
  • pieprz, sól,
  • Dekoracja: majonez, świeża natka pietruszki.

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez noc.

    Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody przez ok 2 minuty. Jeśli po tym czasie nadal są twarde, zostawiamy pod przykryciem w wodzie.

    Makrelę obrać ze skóry i dokładnie oczyścić z ości. Zemleć przez maszynkę razem z cebulą i grzybami.

    Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę.

    Wszystko razem dokładnie połączyć, dodać koncentrat. Doprawić do smaku.

  2. Pastą smarować płaty śledziowe, zawinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu. Polać oliwą, posypać świeżo mielonym pieprzem. Na każdym rolmopsie kładziemy odrobinę majonezu i natkę pietruszki. Wstawiamy na ok 12 godzin do lodówki.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 13 grudnia 2020
No takiego cuda to jeszcze nie widziałem .
Brawo:-)
Zorbie z pewnością.
Pozdrawiam serdecznie:-)
KulinarnaChwila 14 grudnia 2020
Pyszotka ;)
kasia882 03 stycznia
U nas szybko zniknęły ;)
Składniki
  • 1/2 kg solonych śledzi.
  • Farsz:
  • ok 200 g wędzonej makreli,
  • 1 cebula,
  • 10g suszonych grzybów,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • oliwa z oliwek.
  • pieprz, sól,
  • Dekoracja: majonez, świeża natka pietruszki.
Składniki