Przysmak z golonki.

Przysmak z golonki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przysmak z golonki. Idealny do kanapek, bardzo smaczny.

Składniki

  • golonka wieprzowa tylna bez skóry - 90 dag
  • Przyprawy na 90 dag mięsa:
  • peklosól 16 g
  • sos sojowy 3 łyżki
  • papryka słodka 3 g
  • pieprz czarny 2 g
  • czosnek 3 g
  • żelatyna 3 łyżki
  • osłonka barierowa (termokurczliwa)

Przygotowanie

  1. Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości i skóry. Mięso tniemy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  2. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut.

  3. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.

  4. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 3 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

  5. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (7)

bryssska 30 sierpnia 2018
Wygląda bardzo kusząco, domowe wędliny najsmaczniejsze ;-D
SlodkoSlodka83 30 sierpnia 2018
To coś dla mnie,swojskie najlepsze :-)
GREGORHSPEED 30 sierpnia 2018
Jesu! Boskie <3 Marzy mnie się taki przysmak <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • golonka wieprzowa tylna bez skóry - 90 dag
  • Przyprawy na 90 dag mięsa:
  • peklosól 16 g
  • sos sojowy 3 łyżki
  • papryka słodka 3 g
  • pieprz czarny 2 g
  • czosnek 3 g
  • żelatyna 3 łyżki
  • osłonka barierowa (termokurczliwa)
Składniki