Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, płatki pomidorów, sól i mascarpone ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka.
Ciastka smarujemy rozmąconym białkiem, a następnie posypujemy solą i pieprzem.
Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.
Rada: Precle można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, sezamem, makiem, czarnuszką.