Precelki serowe

Precelki serowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Słone precelki serowe, gdy raz ich spróbujesz nigdy nie sięgniesz po te ze sklepowej półki. Świetnie smakują jako dodatek do piwa lub z ulubionym dipem np. z awokado.

Składniki

  • 200 g masła
  • 300 g drobno startego cheddara
  • 250 g mascarpone
  • łyżeczka soli ziołowej
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
  • 2 jajka
  • 400 g mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posypania: płatki soli morskiej z chipotle świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, płatki pomidorów, sól i mascarpone ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

    Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka.
    Ciastka smarujemy rozmąconym białkiem, a następnie posypujemy solą i pieprzem.

    Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.



    Rada: Precle można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, sezamem, makiem, czarnuszką.

Składniki
  • 200 g masła
  • 300 g drobno startego cheddara
  • 250 g mascarpone
  • łyżeczka soli ziołowej
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią
  • 2 jajka
  • 400 g mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posypania: płatki soli morskiej z chipotle świeżo mielony pieprz kolorowy
Składniki