Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione po brzegi farszem z mięsa drobiowego i pieczarek. Cudownie smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Można serwować je na ciepło lub na zimno. Sprawdzą się w roli przekąski na imprezie lub poczęstunku dla gości podczas rodzinnego przyjęcia. Do przygotowania tych pasztecików najlepiej wykorzystać mięso, które pozostało Wam po gotowaniu rosołu.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 82
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5941
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 88
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na paszteciki. Do miski pokrusz świeże drożdże, dodaj łyżkę cukru, wlej połowę ciepłego mleka i dodaj 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesyp do miski, dodaj szczyptę soli, wbij całe jajko, wlej ciepłe mleko i dodaj miękkie masła. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto i odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj farsz do pasztecików. Mięso z rosołu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
Pieczarki umyj, pokrój w kostkę i przełóż na patelnię. Smaż razem z cebulą do całkowitego odparowania wody.
Podsmażone pieczarki przełóż do miski ze zmielonym mięsem. Całość dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto na paszteciki przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko wyrabiaj. Następnie podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na podłużmy prostokąt o grubości około 2 mm. Na środek każdego prostokąta wyłóż nadzienie. ciasto zwiń w rulon. Odcinaj 5 cm kawałki.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Paszteciki układaj w 3-4 cm odstępach od siebie.
Do miski wbij jajko i rozkłóć je widelcem. Rozbełtanym jajkiem posmaruj paszteciki (użyj do tego celu pędzelka). Paszteciki oprósz ziarnami słonecznika.
Paszteciki z mięsnym nadzieniem piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20-25 minut (do zrumienienia). Podawaj z kubkiem czerwonego barszczu.