Paszteciki

Paszteciki
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda63
PASZTECIKI KRUCHO DROŻDŻOWE - proporcja na 17 sztuk

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 deko drożdży
  • 8 deko tłuszczu
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • sól
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1 łyżka śmietany albo jogurtu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść, włożyć na 1 h do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować. Przygotowany wcześniej farsz ułożyć w rulonik na brzegu rozwałkowanego ciasta, zawinąć, pociąć ukośnie na małe paszteciki. Na koniec posmarować rozmąconym żółtkiem jajka, piec ok 30 minut na złoty kolor.

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 deko drożdży
  • 8 deko tłuszczu
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • sól
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 1 łyżka śmietany albo jogurtu
Składniki