Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panierowane sowy to ciekawy sposób na wykorzystanie wszystkim znanych kani. Jeśli klasycznie przyrządzone schabowe z grzybów już ci się znudziły, wystarczy upakować je do słoików i zalać pyszną, słodko-kwaśną zalewą. Dzięki temu można cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Przygotuj grzyby. Kanie oczyść na sucho z piasku i zanieczyszczeń. W głębokim talerzu rozbełtaj jajka. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej olej. Kapelusze kani maczaj najpierw w jajku z obu stron, następnie panieruj w bułce tartej. Smaż grzyby na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zrumienienia z obu stron. Odstaw do ostygnięcia. Grzyby upakuj do dużych, czystych i wysterylizowanych słoików, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni z góry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozłóż je równomiernie między słoikami.
Przygotuj zalewę. W dużym garnku umieść wszystkie składniki na zalewę. Dokładnie mieszaj, cały czas podgrzewając, do rozpuszczenia soli i cukru. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj zalewę.
Gorącą zalewę wlej do słoików po równo, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni między płynem a zakrętką. Jeśli zalewy jest zbyt mało, możesz uzupełnić ją czystą, przegotowaną wodą. Słoiki zakręć i wstaw do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do ok. ¾ wysokości. Pasteryzuj kanie przez ok. 15 minut od momentu zagotowania wody. Gotowe słoiki wyjmij i postaw na blacie do góry dnem, do całkowitego ostygnięcia. Panierowane sowy są gotowe już po kilkunastu dniach marynowania.