Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb czosnkowy to smakowita baza do kanapek czy grzanek. Może też stanowić świetny dodatek do sałat albo samodzielną przekąskę do piwa. Warto przygotować go na imprezę ze szwedzkim stołem albo do potraw z grilla. Chleb czosnkowy można z łatwością przyrządzić z gotowego pieczywa każdego typu – chleba żytniego, pszennej ciabaty, razowych bułek. To zresztą znakomity sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa – dzięki zapiekaniu z pastą czosnkową odzyskuje ono wilgotność i chrupkość. Można jednak pokusić się także o upieczenie domowego chleba.
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2816
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2816
Składniki
Rozrób drożdże w wodzie. Do zaczynu dodaj cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj, aż drożdże się spienią. Połącz mąkę z solą i dodaj do nich drożdże. Wyrób mikserem na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę. Włóż ją do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Przełóż ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy (np. keksówki o długości około 30 cm) i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika (na środkowy poziom). Piecz przez około 50-60 minut.
W misce wymieszaj widelcem masło z czosnkiem, koperkiem i solą. Gdy chleb przestygnie, pokrój go na kromki. Posmaruj masłem czosnkowym, ułóż na blasze w wstaw na 5-10 minut (aż się zarumieni) do nagrzanego do 180°C piekarnika.