Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam sporo cukinii od szwagra dlatego co raz robię coś nowego do zjedzenia. Taką cukinię zawsze smażył nam dziadek a potem mama teraz ja robię mojej rodzinie strasznie lubią cukinię w jajku i bułce lub w cieście naleśnikowym. Jeśli są smakosze tego dania powinni być zadowoleni, zawsze to coś innego taka przekąska.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1764
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2707
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1764
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2707
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Składniki
Cukinię umyć w całości, osuszyć odciąć końcówki z obu stron. Następnie pokroić w plastry po pół centymetra. Jak już skroimy całą cukinię każdy krążek nasolić z dwóch stron nie za grubo i odstawić na dziesięć minut aby zmiękła.
Jak już nasolone krążki odstały swój czas odlać z nich nadmiar wody powstały od soli. Każdy krążek osobno zanurzyć w roztrzepanych jajkach ze szczyptą przyprawy z solą np. Vegeta następnie w bułce tartej.
Na patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać go, następnie układać krążki zanurzone w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Nie dolewać oleju w trakcie smażenia lecz dopiero jak zabierzemy usmażone krążki z cukinii.
Gdy zdejmujemy z tłuszczu krążki widelcem, potrzymać chwilę nad patelnią aby ociekł tłuszcz. Krążki gdy poleżą na talerzu już usmażone bardzo ładnie same miękną. Jak to cukinia trochę wchłania tłuszczu ale jest bardzo smaczna i soczysta.
Tak usmażona cukinia to świetna przekąska na śniadanie lub kolację. Cukinię usmażona można jeść z dodatkiem kromki chleba na gorąco jak również na zimno. My bardzo lubimy taką formę cukinii w środku delikatna soczysta a skórka i panierka chrupiące. Znowu nie mogę dodawać zdjęć dlatego zapraszam na mój blog tam jest wstawiane wszystko kolejnością co jak robię.