Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dojrzewająca kiełbasa Hiszpańska Chorizzo zrobiona z wieprzowego mięsa, przypraw oraz hiszpańskiej papryki pimenton, ostrej i słodkiej wędzonej oraz dodatku wytrawnego, czerwonego wina.
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5222
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4994
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 57
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 227
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5222
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4994
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 57
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 227
Składniki
Peklowanie: Mięso jak i podgardle kroimy w kostkę 3 x 3 cm, umieszczamy w oddzielnych pojemnikach, nacieramy i mieszamy z peklosolą. Odstawiamy na 24 godziny. Rozdrabnianie: Po 24 godzinach peklowania mięso ze schabu przepuszczamy przez sito 13 mm, a podgardle przez sito 10 mm. Wyrabianie farszu: Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie przyprawy, wino i rozpuszczoną witaminę C. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. W między czasie płuczemy i moczymy jelita wieprzowe.
Nadziewanie: Wyrobionym farszem napełniamy jelito robiąc kiełbaski lub wianki.
Suszenie: Zrobione kiełbasy wieszamy na kiju i wieszamy w przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 dni. Kiełbasy lub wianki nie mogą się do siebie dotykać.Po tym czasie przenosimy chorizzo w miejsce o klimacie 10-15 stopni, o zapewnionym przepływie powietrza. Chorizzo możemy konsumować aż waga zredukuje się minimum o 30%. Codziennie kontrolujemy Chorizzo czy nie powstają plamki pleśni. Jeżeli pojawi się pleśń, to przecieramy wodą z solą i octem.
Smacznego!!!