Bułeczki z wiśniami

Bułeczki z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Drożdżowe bułeczki z dodatkiem wiśni to słodka propozycja do kawy lub na drugie śniadanie. Zdrowe, domowe wypieki, to najlepsze co możemy zaoferować naszym domownikom oraz gościom ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 435 g
  • mleko 250 ml
  • cukier drobny 3 łyżki
  • drożdże świeże 34 g
  • żółtka 4 szt
  • masło 100 g
  • Dodatki :
  • wiśnie bez pestek 1 szklanka
  • Do posmarowania wierzchu :
  • wiśnie bez pestek 1 szklanka
  • Posypka :
  • cukier puder 50 g
  • mąka pszenna 40 g
  • masło 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić, by puściły sok. Drożdże zasypać cukrem, by się rozpuściły. Stopione masło wymieszać z letnim mlekiem i zalać drożdże, dodać kilka łyżek mąki i odstawić na kilka min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części, do każdej kłaść wiśnie i zwinąć w kulkę. Zostawić do napuszenia.

  2. Ze stopionego masła, mąki i cukru pudru przygotować posypkę-wszystko ze sobą połączyć. Wyrośnięte bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem, posmarować stopionym masłem i posypać posypką. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 30-35 min.
    Smacznego!

Składniki
  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 435 g
  • mleko 250 ml
  • cukier drobny 3 łyżki
  • drożdże świeże 34 g
  • żółtka 4 szt
  • masło 100 g
  • Dodatki :
  • wiśnie bez pestek 1 szklanka
  • Do posmarowania wierzchu :
  • wiśnie bez pestek 1 szklanka
  • Posypka :
  • cukier puder 50 g
  • mąka pszenna 40 g
  • masło 3 łyżki
Składniki