Bliny orkiszowe

Bliny orkiszowe
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Za oknami piękna pogoda, więc nie chce się zbyt długo stać w kuchni, ale jednak coś trzeba zjeść, zwłaszcza jak są w domu dzieci. Dzisiaj mam ciekawą propozycję na wczesny podwieczorek. Zwłaszcza dla miłośników nieco słodszych przekąsek :) Zapraszam!

Składniki

  • Mąka orkiszowa 300 g.
  • Jajka 3 szt.
  • Drożdże świeże 25 g
  • Mleko 1 1/2 szklanki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka
  • Do smażenia: olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. W małym naczyniu rozrobić drożdże z cukrem i kilkoma łyżeczkami ciepłego mleko. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min.


    Jajka roztrzepać, następnie dodać ciepłe mleko, przesianą przez sitko mąkę, sól, olej rzepakowy i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać.


    Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (ok. 30 min).



    Na rozgrzany olej wlać porcję ciasta (ok 2 łyżki) i smażyć z obydwóch stron.

    Dla dzieci z powodzeniem można smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu (tylko wtedy są bardziej suche).

  2. Podawać z ulubionym dżemem, chociaż najlepiej smakują z cukrem.

  3. Smacznego !

  4. :)

Komentarze do przepisu (6)

bryssska 23 maja 2018
Ja uwielbiam, ostatnio robiłam z razowej, były pycha ;-)))
fafiatko 23 maja 2018
Chetnie bym sprobowala!
basiliana 23 maja 2018
Bliny uwielbiam, a mąka orkiszowa jest znacznie bardziej wartościowa od zwykłej pszennej, więc warto spróbować:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka orkiszowa 300 g.
  • Jajka 3 szt.
  • Drożdże świeże 25 g
  • Mleko 1 1/2 szklanki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka
  • Do smażenia: olej rzepakowy
Składniki