Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna, chrupiaca skorka i mieciutkie wnetrze :))
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5226
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4996
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5226
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4996
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Składniki
z maki, drozdzy, wody i soli zagniesc ciasto. kiedy zacznie odchodzic od miski, dodawac olej, wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta (ok 10 min). w razie potrzeby podsypywac maka.
ciasto odstawic w cieple miejsce, az podwoi swoja objetosc.
litr wody wlac do dosc niskiego garnka, zagotowac z lyzka soli i soda. z ciasta odrywac male kawalki, formowac buleczki lub rogale, wrzucac na gotujaca sie wode (woda ma sie gotowac na dosc wolnym ogniu), po ok 10-15 sek wyciagac i ukladac na wysmarowana olejem blaszce.
bulki czy tez rogale piec w temp 180 stopni, az mocno sie zarumienia (mocny, brazowy kolor)