Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowywano je na święto Hannukah. Są pyszne. Polecam.
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21479
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem waniliowym, a następnie dodać mąkę i wyrobić. Ciasto jest dość lepkie ale musi być zwarte. Ciasto odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Nadzienie: Masło roztopić i ostudzić, orzechy zmielić. Orzechy wymieszać z powidłami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz rozpuszczonym masłem.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek rozwałkować na koło o średnicy 28 – 30 cm. Koło podzielić na 8 równych trójkątów i na każdym kawałku rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć zaczynając od szerszej strony.
Uformować rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i wymieszać. Posmarować rogaliki i posypać cukrem trzcinowym. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.