serowe oponki

serowe oponki
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco twardsze dlatego warto zrobic z połowy porcji ja tak zrobiłam i wyszło mi 18 wykrawanych "setką"

Składniki

  • 300g twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 nieduże jaja
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Twaróg rozetrzeć z cukrem, dodać esencję i jaja, wymieszać, wsypać mąkę (1 szklanka) przesianą z sodą, wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie i luźne, ale nie klejące się do rąk.

  2. Ciasto rozwałkować na 8-10 mm i wykrawac setką oponki robiąc małym kieliszkiem w środku dziurkę. Oponki smażyć z obu stron w rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 12 listopada 2017
Bardzo fajne i apetyczne ciacha :) ... ale to nie ja ugryzłem jedno ;)
Składniki
  • 300g twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 nieduże jaja
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Składniki