Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Razowy chleb na zakwasie"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 21
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21467
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 39
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 133
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 21
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21467
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 39
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 133
Składniki
Przygotuj zakwas. Szklany litrowy słoik umyj i wyparz. Mąkę wymieszaj z wodą, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz.
Następnego dnia 1/2 zakwasu wymieszaj z 5 łyżkami mąki i 5 łyżkami wody, odstaw na 24 godziny. Czynności powtarzaj przez kolejne 4 dni, wyrzucając 1/2 zakwasu przed dodaniem świeżej porcji składników.
Przygotuj ciasto, mieszając cały zakwas z mąką i wodą. Z tego odłóż tyle ciasta, ile było zakwasu. Ciasto posól, wymieszaj, przełóż do formy i odstaw do wyrośnięcia na minimum 8 godzin. Piecz w temp. 200° C przez godzinę.
CZAS: około 1,5 godziny (bez czasu czekania na zakwas i rośnięcia ciasta)Źródło: Dobry Tydzień