Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżóweczki na śniadanko czy kolacje! Często je piekę dlatego że mi i wszystkim smakują polecam Wam!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Mak: Mak parzymy, mielimy i studzimy. Mak mieszamy z cukrem, margaryną. Miałko ubijamy i dodajemy do maku. Ser: Ser mielimy dwa razy. Ser mieszamy z żółtkiem, budyniem. Margaryną cukrem pudrem.
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku dodajemy szklankę maki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jaja, margarynę, cukier, sól i pozostałą mąkę. Robimy ciasto i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty o rozmiarach 10*10. Na każdy nakładamy mak tak aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić troszkę pustego miejsca na środku. Rogi zaginamy do środka i na środku dajemy w miejscu zagięcia troszkę sera. Drożdżówki układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Wychodzi 35 sztuk.