Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe przygotowałam na dzisiejsze śniadanie. Bułeczki przygotowane z mąki orkiszowej białej. Wyszły bardzo smaczne , pulchniutkie i rumiane. Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Polecam
garnek, miska, ścierka , papier do pieczenia, łyżka, szklanka , widelec , pędzelek,
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2839
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2839
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Wlać ciepłe mleko i wyrabiać aż składniki się połączą i będą odchodzić od ścianek miski. Następnie dodać rozpuszczone masło i zagnieść gładkie jednolite ciasto . Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej masłem miski , oprószyć delikatnie mąką. zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.( u mnie 100 minut). Po tym czasie przełożyć na oprószoną mąką stolnicę , spłaszczyć wałkiem i szklanką ( ja wycięłam szklanką do whisky )10 - 12 bułeczek . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze , zakryć ścierką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem , włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 - 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można zajadać. Smacznego
Ciasto po wyrośnięciu.
Bułeczki po upieczeniu.