Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja robiłem już kilkanaście razy chleb z tego przepisu i za każdym razem wyszedł mi piękny chlebek. Polecam więc Wam ten przepis. Ja piekę czasem dwa chleby, jeden zamrażam, wyjmuję z zamrażarki po kilku dniach i cieszę się świeżym, mięciutkim chlebkiem.
Miska, łyżka stołowa, łyżka drewniana, keksówka ( 28x10x7 cm ), sitko
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 822
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 126
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 822
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 126
Składniki
Zaczyn : Wszystkie składniki na zaczyn wymieszaj dokładnie ze sobą drewnianą łyżką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka godzin. Gdy zaczyn już dobrze podrośnie możesz zabrać się za przygotowanie ciasta na chlebek.
Ciasto : Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąkę , wodę i sól. Wyrabiaj drewnianą łyżką ciasto do całkowitego połączenia się składników. Wyrobione ciasto wyłóż do keksowej foremki ( 28x10x7 cm ) dokładnie wysmarowanej tłuszczem ( np. roztopionym smalcem ). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 1-3 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
Gdy nasz chlebek ładnie wyrośnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika ( 220 C ) i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika malujemy chleb wodą gdy jest jeszcze gorący i odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia ( przynajmniej na 12 godzin ).
Rada : Do ciasta możemy dodać pod koniec wyrabiania trochę ziaren słonecznika, dyni lub innych. Ja ostatnio dodałem łyżkę nasion czarnuszki. Smacznego !