Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu na blogach i stronach o tematyce kulinarnej obserwuję szał na chlebki czosnkowo ziołowe "do odrywania", postanowiłam i ja taki upiec. Mój wybór padł na przepis z bloga Taste and Cook i nie zawiodłam się. Wykonanie chlebka jest banalnie proste, a zapach rozchodzący się podczas pieczenia przyciągał do piekarnika domowników jak ćmy do światła. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie bo chlebek zniknął dosłownie w 30 min (przy czym jest to czas studzenia chlebka, bo najlepiej smakuje jeszcze ciepły). Można powiedzieć, że rozszedł się na raz :) Zapraszam do wypróbowania przepisu i dziękuję Taste and Cook za udostępnianie przepisów na takie cudowności :)
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 34
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2721
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 134
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 112
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 34
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2721
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 134
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 112
Składniki
Do ciepłej (nie gorącej) wody dodajemy drożdże i pół łyczeczki cukru, odstawiamy na 20 min, aż drożdże zaczną pracować.
Odmierzoną mąkę łączymy z zaczynem drożdżowym, olejem, i łyżeczka soli. Moje ciasto bardzo dokładnie wyrobił robot kuchenny. Odstawiamy ciasto do wyrośniecia na 20 min.
W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masełko. Czosnek, cebulę i zioła bardzo drobno siekamy. Łączymy z masłem w temperaturze pokojowej, solimy do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym maką blacie. Ja stosuje matę silikonową i rozwałkowuję ciasto na wielkość tej maty. Następnie na cieście rozsmarowuję całe masło, tak aby pokryło całe ciasto.
Posmarowane masłem ciasto rozcinam na paski szerokości blaszki keksówki w której będę piekła chlebek.
Pasy składam w harmonijkę i układam w blaszce.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min. Chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Życzę smacznego :)