Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki w pełni. Korzystajmy z niego i cieszmy się ich smakiem, bo teraz są najsmaczniejsze. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, dlatego postanowiłam urozmaicić nimi jedno z moich ulubionych ciast. Dojrzałe, słodkie banany i śliwki tworzą duet idealny, który zachwyci podniebienia małych oraz dużych smakoszy. Delikatna nuta cynamonu dodaje ciastu cudownego smaku i aromatu.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 97
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1801
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 709
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 97
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1801
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2713
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 709
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i mieszamy.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu (w dwóch rzędach) układamy obok siebie kawałki śliwek, które delikatnie oprószamy cynamonem.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem oraz płatkami kokosowymi (opcjonalnie).