Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz wypróbować nową odsłonę domowego pieczywa? Oto chleb cebulowy z dodatkiem kminku, który doskonale nadaje się na codzienne kanapki. Świetnie smakuje tuż po upieczeniu i wystudzeniu z masłem.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj drobno, a następnie zeszklij na oleju. Odstaw do wystudzenia.
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej 100 ml do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki pszennej, sól i wkrusz drożdże. Wymieszaj całość, aby nie było grudek. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę wsyp do dużej miski. Przelej rozczyn oraz dodaj pozostałą wodę. Dołóż usmażoną cebulę i wsyp kminek. Zacznij wyrabiać ciasto, a następnie dodaj oliwę lub olej. Zagniataj ciasto, łącząc składniki. Po kilku minutach masa powinna być gładka i miękka. Podsyp odrobiną mąki i zostaw na około 2 godziny pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Ponownie zagniataj około 2 minut. Uformuj kształt bochenka i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piecz około 30-35 minut. Chleb cebulowy wystudź na kratce.