Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo zdrowe, razowe, pszenne bułeczki grahamki zrobione z mąki pszennej graham i pszennej chlebowej na zaczynie z drożdży i zakwasu żytniego. Bułeczki idealne do zrobienia smakowitych kanapek.
miska, blacha, papier do pieczenia,
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 52
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 81
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5940
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, zakwasu żytniego i odrobinki wody ciepłej robimy zaczyn. Rozmieszane składniki mieszamy, przykrywamy i czekamy około 20 minut aż drożdże urosną. W między czasie obie mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól i otręby pszenne, wszystko mieszamy. Do wymieszanych mąk dodajemy ciepłą, aby nie za gorącą kawę zbożową z miodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podczas wyrabiania dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją wielkość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy na stolnicę, oprószamy mąką i chwilę wyrabiamy.
Z ciasta formujemy równe ważące po 100 gram podłużne bułeczki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut, aż podwoją swoją wielkość. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego !!!