Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułki do hot-dogów zrobisz bez problemu. Są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze od tych, które możesz znaleźć w sklepie. Z podanych przez nas proporcji upieczesz 12 bułek, jeśli nie zjesz ich tego samego dnia możesz zamrozić.
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 70
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 396
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19572
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 70
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 396
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19572
Składniki
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Mleko oraz wodę lekko podgrzej, powinny być ciepłe, ale nie gorące. Następnie przelej do miski, wbij jajko i wymieszaj.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną wraz z solą, dodaj cukier i drożdże. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Połącz mokre składniki razem ze suchymi. Ręką wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wlej rozpuszczone i przestudzone ciasto. Zagniataj przez kolejne 5 minut – powinno wyjść elastycznie i odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto umieść w natłuszczonej oliwą misce. Przykryj ściereczką i dostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie czasy wyjmij je na oprószoną mąką stolnicę. Podziel na 12 równych części (najlepiej zważyć, żeby mieć pewność, że są takie same). Każdą z części uformuj w kulę, po czym delikatnie rozwałkuj, aby przybrała kształt sztangielki.
Gotowe przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia. Gdy bułeczki zwiększą objętość, posmaruj je z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15-20 minut.
Po wyjęciu pozwól im ostygnąć.