Aronię umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika co najmniej na 2 dni, przez co pozbędziemy się aroniowej goryczki.Do garnka wsypać odmrożoną aronię, wlać wodę i wrzucić oczyszczone liście malin. Gotować 20 minut. Odstawić garnek na 24 godziny. Następnego dnia naszykować drugie naczynie, sito i gazę. Gazę rozłożyć na sitku i przecedzić aronię , dokładnie wyciskając całą zawartość przez gazę.Dodać cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy i zagotować, kilka razy mieszając.Odstawić z ognia i poczekać aż płyn całkowicie się wystudzi. Następnie dodać spirytus, dokładnie wymieszać i nalewkę rozlać do czystych, suchych butelek. Najlepsza do spożycia jest po kilku miesiącach, ale naprawdę warto poczekać. NA ZDROWIE!
Komentarze do przepisu (5)
zrobimy wymianę, ja Ci dam kieliszeczek mojej, a Ty mi dasz... Czytaj całość »
zrobimy wymianę, ja Ci dam kieliszeczek mojej, a Ty mi dasz Twojej :))
Jakub, to jest nie możliwe, już... Czytaj całość »
Jakub, to jest nie możliwe, już czekanie przez parę miesięcy jest katorgą DDD
*Przejdziesz do wersji klasycznej