Nalewka z aronii

Przepis dnia 2013-09-07
Nalewka z aronii
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: irma
Nalewkę zrobiłam z aronii i liści malin, które wzbogaciły smak nalewki i jej walory zdrowotne. Działa rozgrzewająco w mroźne dni i wspomaga krążenie. Dodatkowym walorem jest jej przepiękny kolor. Naprawdę polecam.

Składniki

  • 1kg. aronii
  • 2l wody
  • 120 liści malin
  • 1kg. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego /16g/
  • 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1l spirytusu

Przygotowanie

  1. Aronię umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika co najmniej na 2 dni, przez co pozbędziemy się aroniowej goryczki.Do garnka wsypać odmrożoną aronię, wlać wodę i wrzucić oczyszczone liście malin. Gotować 20 minut. Odstawić garnek na 24 godziny. Następnego dnia naszykować drugie naczynie, sito i gazę. Gazę rozłożyć na sitku i przecedzić aronię , dokładnie wyciskając całą zawartość przez gazę.Dodać cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy i zagotować, kilka razy mieszając.Odstawić z ognia i poczekać aż płyn całkowicie się wystudzi. Następnie dodać spirytus, dokładnie wymieszać i nalewkę rozlać do czystych, suchych butelek. Najlepsza do spożycia jest po kilku miesiącach, ale naprawdę warto poczekać. NA ZDROWIE!

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 31 sierpnia 2013
nieźle, ale się z nalewkami umówiłyśmy :DDD
zrobimy wymianę, ja Ci dam kieliszeczek mojej, a Ty mi dasz... Czytaj całość »
nieźle, ale się z nalewkami umówiłyśmy :DDD
zrobimy wymianę, ja Ci dam kieliszeczek mojej, a Ty mi dasz Twojej :))
Konto usunięte 31 sierpnia 2013
Irma, najlepsza jest po kilku latach:-) Przepis super!
irma 31 sierpnia 2013
Ewa, jak najbardziej , na nalewkę malinową nie trzeba mnie namawiać DD
Jakub, to jest nie możliwe, już... Czytaj całość »
Ewa, jak najbardziej , na nalewkę malinową nie trzeba mnie namawiać DD
Jakub, to jest nie możliwe, już czekanie przez parę miesięcy jest katorgą DDD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1kg. aronii
  • 2l wody
  • 120 liści malin
  • 1kg. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego /16g/
  • 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1l spirytusu
Składniki