Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To na pozór niezbyt zachęcające połączenie ogórka i limonki zaskoczy Cię orzeźwiającym i świeżym smakiem lata! Spróbuj i sam sie przekonaj!
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5210
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4984
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 207
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5210
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4984
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 207
Składniki
Wyparzamy cytrusy.Wyciskamy sok z jednej cytryny i dwóch limonek. Obieramy 2 ogórki gruntowe/ jednego ogórka szklarniowego ( zalezy jaki wybierzemy) i kroimy. Do garnuszka wlewamy szklankę wody i dodajemy sok i ogórka. Do tego około 4-6 łyżek cukru zwykłego bądź trzcinowego zależy od upodobań. Dodajemy nieobowiązkowego w tym przepisie syropu z agawy około 0,5 łyżeczki i gotujemy masz syrop około 4-5 minut. Po tym czasie ściągamy z gazu odstawiamy na kolejne 5-6 minut do ostygnięcia. Do dzbanka z 2l wody dodajemy świeża miętę i długą łyżką wprawiamy wode w ruch robiąc wir. Przestygniety syrop z cytrusów i ogórka wlewamy powoli do wody cały czas mieszając dokładnie. Potem dodajemy kostki lodu i wkrajamy kilka kawałków limonki, ogórka i cytrynki. Podawać od razu na upały. Pozdrawiam serdecznie!