Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grzane wino"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5221
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4992
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 55
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 226
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5221
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4992
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 55
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 226
Składniki
Sok jabłkowy wlej do garnka. Dodaj czerwone wino, 100 ml wody, rum, goździki, laskę cynamonu oraz cukier do smaku (4-5 łyżek). Całość ogrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Jabłka umyj, obierz. Pokrój w plasterki. Z każdego plasterka ostrożnie usuń gniazdo nasienne. Granat umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój, wydrąż nasionka. Pomarańczę sparz, wyszoruj, pokrój w cienkie półplasterki.
Przygotuj cztery pucharki, szklanki lub kieliszki do wina. Zwilż brzegi, udekoruj cukrem (cukier wysyp na talerzyk, zanurzaj w nim brzegi pucharków). Plasterki jabłek, półplasterki pomarańczy oraz ziarenka granatu rozłóż do pucharków. Grzane wino przecedź. Zalej nim owoce. Przed podaniem każdy pucharek możesz ozdobić laską cynamonu.
Porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł, 4 porcje czas ok. 15 min;Źródło: Świat kobiety