Zakwas buraczany (kiszenie buraków)

Przepis dnia 2014-12-19
Zakwas buraczany (kiszenie buraków)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Czas przedświąteczny, więc zakwas buraczany będzie jak znalazł. Jeżeli chcecie, aby przydał się na barszcz wigilijny, trzeba go już przygotowywać. To ostatni dzwonek. Buraki muszą postać 6- 7 dni, abyśmy uzyskali pyszny kiszony sok buraczany, czyli zakwas. U mnie w domu kiszę buraki nie tylko po to, aby ugotować na nim barszcz. Taki ukiszony sok jest bardzo zdrowy, można go pić raz dziennie po szklaneczce, skutecznie uzupełnia niedobór żelaza w organizmie. Jak widać ma same zalety. Polecam.

Składniki

  • buraki ćwikłowe 3 kg (obrane)
  • czosnek 2 ząbki
  • chleb (najlepiej razowy, ale zwykły żytni też sie nada, ja taki daje i nie mam problemu z ukiszeniem buraków) 1 kromeczka
  • woda 3 l
  • sól 1 łyżka

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy zalewę, która musi dość długo stygnąć. Tak więc: Wodę solimy, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do wystudzenia.
    Obrane buraki kroimy w plasterki, wkładamy do słoja. Dodajemy ząbki czosnku, przekrojone na połowę. Na wierzch układamy kromeczkę chleba. Całość zalewamy zimną słoną zalewą. Słój nakrywamy czystą ściereczką, obwiązujemy sznureczkiem lub gumką recepturką.
    Tak przygotowane buraki odstawiamy w ciemne a jednocześnie ciepłe i suche miejsce. Po pierwszej dobie musimy zajrzeć, czy nie trzeba uzupełnić wody. Buraki muszą być nią przykryte w całości. Jeżeli wody ubyło, należy ocenić ile brakuje i tyle ugotować (już bez soli), wystudzić i wlać do buraków.
    Po tygodniu barszcz (sok buraczany) powinien być ukiszony, wówczas należy go zlać do butelek lub słoiczków. Osobiście z zapobiegliwości lub jak kto woli ze strachu, przechowuję barszcz w lodówce. Mam pewność, że nic złego się z nim nie stanie.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 18 grudnia 2014
Pychotka! piję codziennie :)
aaasikkk 27 grudnia 2014
Rewelacja! Nie wiedziałam, że taki zakwas można pić i że zawiera aż tyle "dobroci"! Na pewno... Czytaj całość »
Rewelacja! Nie wiedziałam, że taki zakwas można pić i że zawiera aż tyle "dobroci"! Na pewno wypróbuję!!! :)
grazka950 09 stycznia 2016
też taki pijemy,a do kiszenia dodaję jeszcze 2 obrane marchewki pokrojone w słupki oraz 1 jabłko ze skórką... Czytaj całość »
też taki pijemy,a do kiszenia dodaję jeszcze 2 obrane marchewki pokrojone w słupki oraz 1 jabłko ze skórką pokrojone na 8 części :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • buraki ćwikłowe 3 kg (obrane)
  • czosnek 2 ząbki
  • chleb (najlepiej razowy, ale zwykły żytni też sie nada, ja taki daje i nie mam problemu z ukiszeniem buraków) 1 kromeczka
  • woda 3 l
  • sól 1 łyżka
Składniki