Pasztet z wątróbek pod smalczykiem

Pasztet z wątróbek pod smalczykiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Bardzo łatwy w wykonaniu i wyjątkowo smaczny pasztet, do tego bez pieczenia. Zalany warstwą domowego smalcu dłużej pozostaje świeży.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę na smalcu- można użyć masła. Gdy się zrumieniła zsunęłam ją i dałam opłukane wątróbki.
    Gdy się zrumieniły z jednej strony, obróciłam je i dodałam na wierzch pokrojone w słupki jabłko.

    Gdy z drugiej strony się zrumieniły dodałam sól, pieprz i 3 łyżki melasy z granatów. Ocet balsamiczny jest bardziej kwaśny więc można dać dwie łyżki.

    Gdy wątróbki były jeszcze różowe ale już wyciekał z nich czysty płyn po nakłuciu, można skończyć smażenie.

    Dodałam do nich 5 filecików anchovies i całość zmalaksowałam.
    Anchovies dodaje głębokiego mięsnego smaku i świetnie komponuje się z drobiem i cielęciną.

  2. Pasztet nałożyłam do foremek i zalałam roztopionym smalcem/ masłem. Kanapki nie trzeba smarować masłem czy smalcem, bo jest od razu z pasztetem.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (18)

Docherro 10 grudnia 2019
Pasztet przepyszny,zdjęcia cudne:)
Nevermore 10 grudnia 2019
Aż chciało by się zjeść taką kanapkę pomimo późnej pory ;) Pyszne smarowidełko :)
SprytnaChochla 11 grudnia 2019
Nigdy nie jadłam anchois, ale w twoim przepisie bardzo mnie zachęciły! Chyba mam plan na weekend :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki