Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-11-2023
Zapraszam na przepis. Zapisz go na pewno na święta się przyda
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 821
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 126
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 821
Polecam.
Odsłon: 1045
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 126
Składniki
Letnie mleko wymieszać z drożdzami i cukrem. odstawić na 15 min.
Dodać mąkę, masło i sól. wyrobić ciasto.
Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski. Miskę przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.).
Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawic do namoczenia.
Przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie odcisnąć kapustę i pokroić na 1-2 cm kawałki.
Pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone grzyby, masło chwilę podsmażyć razem.
Wodę z grzybów zachować. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Kapustę pokoić i razem z wodą z namaczania grzybów i kostką rosołową gotowac ok 30 min. aż kapusta będzie miękka. następnie dodać grzyby z cebulą. wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia na 15 min.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części.
Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku, wzdłuż całej długości prostokąta rozsmarować ⅓ farszu.
Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z nadzieniem w środku. Każdy rulon pokroić 5 cm kawałki.
Paszteciki przełożyć na przygotowaną blachę. W miseczce roztrzepać jajko z 1 łyżką mleka, następnie posmarować paszteciki za pomocą pędzelka. Wierzch pasztecików posypać sezamem.
Piec 15-20 min (200°C), do uzyskania złotobrązowego koloru.