Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W życiu nie myślałam, że tak łatwo jest upiec chleb. Ten z przepisu Pani Joli jest wręcz banalny w swojej prostocie, ale jest po prostu idealny w smaku, skórka jest chrupiąca, chleb długo utrzymuje świeżość. Taka kromka posmarowana masełkiem albo smalczykiem hymmm ….. po prostu niebo w gębie.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1149
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 165
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1149
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 165
Składniki
Wszystkie mąki, siemię, słonecznik, otręby, cukier i sól wymieszać w misce, do mieszanki wkruszyć drożdże. Wszystko zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie należy je jeszcze raz dokładnie przemieszać. Przełożyć do dwóch foremek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami lub bułką tartą (u mnie są to dwie keksówki, a do posypania użyłam bułki tartej).
Następnie należy je odstawić do ponownego wyrośnięcia ciasta. Przed wstawieniem smaruję chlebki roztrzepanym jajkiem.
Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 min, a następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 min. Studzimy na kratce. Zapach i smak gwarantowany :)