Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa alternatywa dla znanego kremu czekoladowo-orzechowego. W składnikach nie znajdziecie cukru, zamiast niego użyliśmy słodkich daktyli. Krem jest łatwy w zrobieniu, jednak trzeba zwrócić uwagę na jeden szczegół. Postaraj się, aby dokładnie obrać orzechy laskowe ze skórki, która ma charakterystyczny cierpki posmak.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24476
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24476
Składniki
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier, wysyp orzechy laskowe i piecz przez 15 minut.
Po tym czasie jeszcze cieple zawiń w ścierkę kuchenną i potrzyj zawartością. Dzięki temu szybko pozbędziesz się skórek z orzechów.
Obrane orzechy przełóż do miksera i zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj odsączone z wody daktyle i resztę składników.
Całość miksuj na wysokich obrotach do momentu powstania gładkiej masy.
Gotowy krem przełóż do słoika, dokładnie zamknij. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.