Karkówka pieczona z warzywami

Karkówka pieczona z warzywami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Danie jednogarnkowe

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g marchwi
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 g cebuli
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy z octem i mąką. Tak przygotowaną pastą natarłem mięso, oprószyłem je solą i pieprzem.
    Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą.
    Na dnie żaroodpornej formy ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki i liście laurowe.
    Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki.
    Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas.
    Pod koniec pieczenia odkryłem naczynie, włączyłem termoobieg, aby mieso i warzywa ładnie się zrumieniły, a płyn lekko zredukował się.

Komentarze do przepisu (9)

Bellapi 27 lutego 2017
Niebo <3
Konto usunięte 27 lutego 2017
Piękny skład, kupuję to w ciemno :).
Futka 27 lutego 2017
Pyszna karkóweczka <3 :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g marchwi
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 g cebuli
  • 3 liście laurowe
Składniki