Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny , puszysty i wilgotny biszkopt o smaku cytrynowym z dodatkiem gorącej wody, oraz sokiem i skórką otarta z cytryny , idealny do tortów, ciast i deserów. Można przełożyć go kremem, bitą śmietaną, marmoladą, powidłami lub konfiturą. Można również posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną i owocami.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 478
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24432
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 478
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24432
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Żółtka lekko spódnic, dodać 0,5 szklanki gorącej wody, przez chwilę ubijać, po czym dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać aż masa stanie się puszystą i gęsta.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka ubić na sztywno. Do ubitej masy dodawać porcjami, na przemian, mąkę z proszkiem oraz ubitą pianę, delikatnie mieszając.
Ciasto wylać natychmiast do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 lub tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 180 st.