Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żurawinowa krajanka"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 267
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 69
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 73
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 267
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 69
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 73
Składniki
Obie mąki przesiewam na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję pokrojone masło, cukier, jajko i żółtka. dokładnie siekam nożem, a następnie krótko zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 7 mm. Wycinam z niego prostokąt o takich rozmiarach, jakie ma forma (u mnie 25x36 cm) i wykładam plackiem jej natłuszczony spód.
W resztek ciasta formuję wałek. Brzegi spodu smaruję białkiem i przyklejam do nich wałek, tworząc ramkę. Nacinam ją tępą stroną noża, robiąc wzorek. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st. Studzę.
Da garnka przekładam masło. Dodaję mleko i połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Garnek zdejmuję z ognia i wsypuję do niego żurawinę. Dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. Gotową czekoladowo-żurawinową masę wykładam na upieczony spód. Rozprowadzam ją równomiernie. Mazurek odstawiam, by dobrze zastygł.
ok. 45 min + studzenie. 1 porcja ok. 310 kcal.Źródło: Tina