Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczane wachlarze zamiast frytek"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24487
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24487
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i obgotuj w mundurkach (ok. 10 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia i osuszenia.
Ponacinaj ziemniaki ostrym nożem tak, by powstały wachlarze. Boczek oraz żółty ser pokrój w nieduże cienkie plasterki. Powkładaj w nacięcia w ziemniakach.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Poukładaj ziemniaki. Obłóż je wiórkami zimnego masła. Na koniec ziemniaki oprósz starannie solą i czarnym pieprzem.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ziemniaki na złoty kolor 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia obłóż je umytymi i osuszonymi gałązkami tymianku (lub oprósz suszonymi ziołami).
Podawaj z dowolnym dipem, np. ziołowym lub czosnkowym, przygotowanym na bazie śmietany lub jogurtu.Źródło: Świat kobiety