Zawijane bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Zawijane bułeczki drożdżowe ze śliwkami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: wjosna
Pyszne bułeczki drożdżowe, zawijane jak śliwkami, z konfiturą śliwkową w środku i kruszonką na wierzchu

Składniki

  • CIASTo
  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • ¾ kostki masła
  • 100 g gęstej śmietany
  • ¾ szklanki mleka
  • do nadzienia: konfitura śliwkowa
  • KRUSZONKA
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 50 g mąki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g masła

Przygotowanie

  1. Przygotować kruszonkę:
    Palcami wymieszać wszystkie składniki tak, żeby powstały grudki, schować do lodówki.

  2. Zrobić ciasto:
    Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli.
    Masło roztopić.
    Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru.
    Mleko podgrzać ale nie gotować.
    Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepło mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Odstawić na minimum godzinę do 2 godzin. Można też odstawić w ziemne miejsce na noc.

  3. Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm).
    Na cieście rozłożyć konfiturę i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta.
    Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła.
    Dwie okrągłe formy albo dużą prostokątną formę do ciasta wysmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia
    Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło. Posypać kruszonką.

  4. Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (3)

ewka16 17 stycznia
uwielbiam :)
KulinarnaChwila 18 stycznia
Super:)
Przepyszne buleczki i jakie pachnace :)
Składniki
  • CIASTo
  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • ¾ kostki masła
  • 100 g gęstej śmietany
  • ¾ szklanki mleka
  • do nadzienia: konfitura śliwkowa
  • KRUSZONKA
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 50 g mąki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g masła
Składniki